Je bekijkt nu Zet belangrijke informatie daar waar het meest opvalt

Zet belangrijke informatie daar waar het meest opvalt

In de westerse maatschappij lezen we van links naar rechts en van boven naar beneden. Het brein zal zo ook kijken naar visuele informatie. Zet daarom de belangrijkste informatie linksboven. Sowieso is de linkerkant van een informatiebron ook belangrijker dan de rechter kant. Op een website kijken we volgens bovenstaand F-patroon.

 

Er is onderzoek gedaan naar de ‘human gaze’ en ‘eyetracking’. Het blijkt zo te zijn dat je brein automatisch de richting van de ogen op de afbeelding volgt. Een tekst in de kijkrichting valt minimaal 20% meer op dan teksten buiten de kijkrichting. Voor e-commerce is het dus handig om daar een call-to-action of een conversiebutton te plaatsen. Bij bedrijfspresentaties en documenten kan je zo de nadruk leggen op belangrijke informatie.