Bij Beeldkompaan draait het toch om beeld in plaats van woorden? Dat klopt, maar een belangrijke stap bij het maken van een beeldverhaal is het script. Dus zonder woorden geen beeldverhaal. Met geweldige visualisaties maak je een slecht script niet goed.
Het script is tevens de basis voor de voice over en de woorden die tussentijds getoond worden in de animatie. Bij uitlegvideo’s (ook wel explainers/explanimations genoemd) zorg je dat het brein de geschreven, gesproken woorden en visualisaties tegelijkertijd krijgt aangeboden, zodat informatie beter blijft hangen.
Het meest voorkomende script is die voor een probleemoplossende animatie. Meestal doorloopt het filmpje de volgende stappen:
- Wat is het probleem?
- Wat is de oplossing die je geeft?
- Uitleg hoe het werkt.
- Waarom moeten ze jouw bedrijf i.p.v. de concurrentie kiezen?
- Call to action: wat wil je dat jouw publiek doet na het kijken van de animatie?
Naast probleemoplossende animaties zie je ook veel procesbeschrijvende animaties, bijvoorbeeld hoe producten of diensten werken.
We geven de volgende tips voor het schrijven van een script:
- Waarom wil je dit verhaal vertellen? Wat is het doel?
- Voor wie schrijf je het verhaal? Welk geslacht, regio, bedrijfstak, opleidingsniveau.
- Wat weet die doelgroep al? Hier ga je in de video niet op in, maar je gaat juist in op de vragen waar zij waarschijnlijk mee zitten. Wat zijn hun pijnpunten en hoe kan jij dat oplossen voor hen? Wat voor klantwaarde lever je hen hiermee?
- Behandel 1 onderwerp; probeer er niet 5 in een video te proppen.
- Blijf zo dicht mogelijk bij voorbeelden uit het dagelijks leven van je doelgroep.
- Hou het zo simpel mogelijk. Mensen hebben niet het geduld om naar een lange video te kijken. Dus hou het zo kort mogelijk. Een ideale explanimation duurt tussen de 30 en 60 seconden. Je kunt zo’n 130 woorden per minuut vertellen. Begin met 5 zinnen die het hele lading van het verhaal dekken. Daarna kan het verhaal verder ‘aangekleed’ worden.
- Vermijd moeilijke woorden en lange zinnen.
- Daag een reactie uit.
- Lees het script hardop en hoor of het lekker loopt.
- Laat het 2, 3 of 4 keer door iemand anders lezen; het liefst door iemand uit de doelgroep.