Je bekijkt nu Datavisualisatie: grafieken

Datavisualisatie: grafieken

Datavisualisatie

Waarschijnlijk is het bij de meeste mensen bekend dat data inzichtelijk gemaakt kan worden met behulp van grafieken en diagrammen. Deze vorm van datavisualisatie kun je uitstekend gebruiken om complexe informatie in één blik begrijpbaar te maken. In de praktijk wordt echter nogal eens een verkeerde keuze gemaakt met betrekking tot het type grafiek en diagram. Er zijn kolomhistogrammen, spreidingsdiagrammen, taartdiagrammen etc. Maar waar let je op bij de keuze? Wanneer gebruik je nu wat? Hieronder volgt een uitleg van veelgebruikte grafieken en diagrammen.

Kolom/staafdiagram

Een kolomdiagram (verticaal) of een staafdiagram (horizontaal) gebruik je om waarden te vergelijken of om een verdeling weer te geven, bijvoorbeeld de leeftijdsverdeling. Het aantal mensen per leeftijdscategorie. Of de verdeling van man/vrouw per leeftijdscategorie.

 

 

 

Lijndiagram

Een lijndiagram wordt vaak gebruikt om een trend te laten zien. Je kunt hierin de ontwikkeling van waarden in de loop van de tijd aflezen.

 

 

Cirkel/ringdiagram

Men gebruikt een  cirkel– of ringdiagram om een percentage of deling te laten zien binnen een bepaalde categorie. Vaak gaat het om een globale verdeling.

 

 

 

Spreidingsdiagram

Bij een spreidingsdiagram kan je de relatie tussen twee verschillende datareeksen aantonen. De data staat als een puntenwolk weergegeven en wanneer de punten in een lijn bij elkaar staan, dan is er sprake van een verband, ook wel correlatie genoemd. Bij een beldiagram kan je met de grootte van de bel nog een derde variabele weergeven.

Een geografische afbeelding, bijvoorbeeld een landkaart, doet het ook altijd goed om een bepaalde spreiding of data weer te geven.

Naast bovenstaande vormen is een tabel ook nog mogelijk. Toch wordt het er met een tabel vaak in een presentatie niet duidelijker op. Je kunt een tabel uitreiken/namailen als er behoefte is aan verdiepende meer gedetailleerde informatie.

Voor de echte die-hards is er een handige pdf met grafieksuggesties.

Het alleen koud presenteren van de grafieken of diagrammen is niet echt aantrekkelijk. Op www.infogr.am of www.piktochart.com kan je templates downloaden van infographics waarin je de eigen gegevens kan opnemen.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog behoefte hebben aan ondersteuning bij het visualiseren van data, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met Beeldkompaan.