Je bekijkt nu Rechtenvrije afbeeldingen – hoe werkt dat eigenlijk?

Rechtenvrije afbeeldingen – hoe werkt dat eigenlijk?

Op internet en social media zijn veel afbeeldingen in omloop. Nog even snel een plaatje plaatsen bij je blog? Dat kan zomaar niet. Op afbeeldingen rust auteursrecht. De maker van een afbeelding is de enige die mag bepalen waar zijn afbeelding voor gebruikt wordt. Gebruik dan altijd afbeeldingen die je rechtenvrij mag gebruiken en voorkom daarmee hoge boetes. Je bent niet de eerste die honderden euro’s moet betalen omdat je zomaar een plaatje van google afbeeldingen hebt gebruikt.

Wat zijn je mogelijkheden?

Gebruik eigen foto’s

Wanneer je eigen foto’s gebruikt, ben je er altijd zeker van dat het auteursrecht bij jezelf ligt. Een nadeel hiervan is dat het niet altijd de gewenste kwaliteit is en dat het veel tijd in beslag neemt. Let wel op bij het gebruik van portretten. Daarvoor moet je toestemming hebben van de geportretteerde.

Afbeeldingen inkopen

Er zijn verzamelsites waar je afbeeldingen kunt kopen. Tegen een vergoeding mag je een afbeelding gebruiken:

Creative commons foto’s

Er zijn talloze websites waarop je gratis afbeeldingen kunt downloaden. Maar let wel op: vaak hebben deze afbeeldingen voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Alles waarbij dit logo staat, mag je niet commercieel gebruiken, dus niet voor je bedrijf. Wat dan wel?

Foto’s met de volgende iconen mag je voor zakelijk gebruik inzetten; alleen wel onder voorwaarden:

Je mag afbeeldingen gebruiken als je de naam van de maker erbij vermeldt.

 

 

 

Je mag afbeeldingen gebruiken als je de naam van de maker erbij vermeldt en je mag het alleen delen onder dezelfde licentievoorwaarden.

 

 

 

Je mag afbeeldingen gebruiken als je de naam van de maker erbij vermeldt, maar je mag geen afgeleide werken ervan maken.

Afbeeldingen uit het publieke domein

Afbeeldingen uit het publieke domein mag je vrij gebruiken. 70 jaar na de dood van de maker vervalt het auteursrecht op een afbeelding. Ook kan een afbeelding onder het publieke domein vallen, wanneer de maker afstand heeft getekend van zijn auteursrecht. Dan spreken we van CCo.

Gratis afbeeldingen 

Zoals hierboven vermeld zijn er populaire websites om gratis rechtenvrije afbeeldingen te downloaden. Hieronder een aantal van deze websites:

Conclusie

Zoek de bron van je afbeelding op en vraag zo nodig toestemming aan de maker om de afbeelding te mogen gebruiken. Lees bij websites goed welke licentie dat er van toepassing is. Beeldkompaan kan illustraties op maat maken. Ook kunnen wij afbeeldingen voor je inkopen die we volledig naar jouw huisstijl  personaliseren.

 

Meer informatie? Neem contact met ons op.