Wat is een uitleganimatie?

Een uitleganimatie is een korte video waarin we complexe ideeën, diensten, producten of processen op een heldere manier uitleggen, vaak in 1 of anderhalve minuut. Een animatie spreekt het visueel geheugen aan. Mensen onthouden een animatie vaak beter. Een ander voordeel van animaties is, dat zij gemakkelijk gedeeld kunnen worden via social media. Wij leggen onze werkwijze hieronder uit.

Stappenplan

We gaan te werk volgens een vast stappenplan.

Stap 1: Analyse

In deze fase bespreken we wie de eindgebruiker van de animatie is. Wat is de toegevoegde waarde van de animatie voor deze gebruiker? Wat weten zij al wel, wat nog niet? Welke verwachtingen heeft de doelgroep van de animatie? Welke stijl afbeeldingen past bij hen? Zijn er huisstijlelementen of andere vormgevingsaspecten waar we rekening mee moeten houden? Welke tone of voice is passend? Mag er humor in, of serieus, formeel/informeel? Wil de doelgroep met je of u aangesproken worden? Op welke device zal de gebruiker de video bekijken? Is er behoefte aan begeleiding op marketingvlak bij de implementatie van de film?

Stap 2: Concept en offerte

Tijdens deze stap werken we een concept uit. In het concept is een voorstel uitgewerkt met betrekking tot de hoofdboodschap, tijdsduur, stijl, een voorstel voor het aantal woorden script, type voice-over, geluidsfragmenten en bestandsformaten. Op basis hiervan brengen we een offerte uit samen met een planning.

Stap 3: Script, voice-over-tekst en storyboard

Na akkoord van de offerte stellen we in samenspraak met de opdrachtgever een script op. Ook maken we een storyboard. Voor het storyboard gebruiken we schetsen of referentie-afbeeldingen om de verhaallijn zichtbaar te maken. In deze fase is het van belang om ons echt te richten op de kern. De animatiefilm is krachtig als deze geen overtollige informatie en beelden bevat. Een video van 1 minuut kan ongeveer 120 woorden bevatten.

Stap 4: Afbeeldingen en voice-over

Na akkoord van het script, de uitgeschreven voice-over en het storyboard, worden de afbeeldingen gemaakt en de voice-over ingesproken. Voordat we daadwerkelijk met animeren beginnen, krijgt de klant de afbeeldingen voorgelegd. Dit is het moment waarop we nog relatief eenvoudig aanpassingen kunnen verwerken in het design. De voice-over kan tekstueel niet meer aangepast worden. Wijzigen van de voice-over zijn mogelijk als de tone of voice niet volgens briefing is. Na deze stap kunnen er zonder meerkosten geen wijzigingen meer aangebracht worden in de afbeeldingen en voice-over.

Stap 5: Animeren

Wanneer er overeenstemming is over de te gebruiken afbeeldingen en de voice-over, dan kan het animeren beginnen. Bewegingen en geluidseffecten voegen we in deze stap toe. De klant krijgt de concept-animatie voorgelegd. We kunnen dan nog kleine wijzigingen aanbrengen in animatie-aspecten en geluidszaken.

Stap 6: Oplevering en implementatie

Na akkoord van de klant, leveren we de video definitief op in het afgesproken kwaliteitsformaat en bestandsformaat. Desgewenst kunnen we online marketingondersteuning aanbieden bij de implementatie.

Waarom Beeldkompaan?

Wij zijn creatieve beeldmakers met een academisch denkniveau. Wij begrijpen complexe onderwerpen snel door onze ruime ervaring met bedrijfsvoering, techniek en processen. Desgewenst akkeren wij in een snel tempo belangrijke documenten door om inzicht te krijgen op uw bedrijfsinformatie.